homij-3-tekstschrijver-eindhoven

Artikel over project gemeentehuis Hardenberg:

Transparantie houdt gemeentehuis Hardenberg in topconditie

Ooit was het het lelijkste bouwwerk van Nederland. Nu is het een stralend voorbeeld van de manier waarop je een duurzaam gebouw in topconditie houdt. Het geheim? Complete transparantie tussen overheid en bedrijfsleven. Je zou zelfs zeggen: een klik.

Het gemeentehuis van Hardenberg laat niemand onberoerd. Sommigen vinden het gebouw met de gele glazen buitengevel net een vanillepudding. Het ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland 2010-2015’, volgens Cobouw. Anderen vinden het ‘apart’ of uitdagend. Maar over de binnenzijde is iedereen het eens. Prachtig! Vooral vanwege de transparantie in het pand. Veel glas en open ruimten, vides van de tweede tot de vijfde verdieping, twee orangerieën en zelfs metershoge bomen in het gebouw.

Duurzaamste gemeentehuis
Toen het pand in 2012 werd opgeleverd was het het duurzaamste gemeentehuis van Nederland. Homij installeerde er een wko met twee warmtepompen en maakte het gebouw volledig gasloos. Bijzonder in die tijd. De warmwatervoorziening werd elektrisch, er kwamen zonnepanelen, energiezuinige verlichting en onder andere een genius-lamellensysteem dat tegelijk werkt als zonwering en weerkaatser van zonlicht, waardoor de binnenverlichting automatisch dimt. Het pand ging van energielabel F naar A+. De gele vanillepudding had iedereen een lesje in duurzaamheid gegeven.

Beheer en onderhoud
Inmiddels verzorgt Homij al 10 jaar het beheer en onderhoud van het gebouw, inclusief het bouwkundig onderhoud. ‘De basis is een meerjarenonderhoudsbegroting voor 20 jaar waarin ook de duurzaamheid en service levels zijn gedefinieerd’, zegt Homij’s contractbeheerder Max Klaassens. ‘Voor de installaties betekent dit: jaarlijks preventief onderhoud, correctief onderhoud bij storingen en groot vervangend onderhoud. Elk jaar wordt een NEN 2767-conditiemeting uitgevoerd om te bepalen of het gebouw en de installaties nog op het gewenste niveau zijn. Daarnaast zijn we voortdurend bezig om de installaties verder te verduurzamen en optimaliseren. Het bouwkundig onderhoud coördineren we, maar wordt door onze VolkerWessels-partner uitgevoerd. Kleine bouwkundige ingrepen doen we zelf, als er toch al een Homij-monteur aanwezig is.’

Klik
Opdrachtgever en technisch vastgoedbeheerder Henk Reints van de gemeente Hardenberg is zeer tevreden over het beheer en onderhoud door Homij: ‘Natuurlijk is alles contractueel goed vastgelegd. Maar de samenwerking is vooral heel open. Transparant als het gebouw zelf. Wij weten precies wat Homij doet en waarom. We hebben goed inzicht in de kosten, inclusief meevallers en tegenvallers. En ook op persoonlijk vlak is er een duidelijke klik. Transparantie is het geheim van onze samenwerking. Hiermee houden we ons gemeentehuis ook de komende 10 jaar in topconditie.’